Monday, 4 June 2012

Tanda-tanda kekurangan KALSIUM

These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 




Ada yang bertanya, apa tanda-tanda jika kekurangan kalsium. Cukupkah minum 2 gelas susu sehari?? kalau sakit belakang dan pinggang tu maksudnya kurang kalsium ke?? Jom check jika anda ada tanda-tanda berikut..

Antara Tanda-Tanda Kekurangan Kalsium:

Otot & Saraf:
Kebas dan rasa yang mencucuk keliling mulut, jari-jari tangan dan kaki.
Kejang otot
Wheezing(pernafasan berdehit)
Susah menelan
Suara berubah akibat laryngospasm

Saraf:
- Mudah marah, terjejas keupayaan intelektual, kemurungan, dan perubahan personaliti
-Letih
-Sawan
- Lain-lain pergerakan yang tidak terkawal

Jantung
- Sesak nafas
- Tanda-tanda lemah jantung...cepat penat

Kulit
- Rambut kasar
- kuku rapuh
- Psoriasis (sakit kulit)
- Kulit kering

Lagi Tanda-Tanda Kekurangan Kalsium:
Kekejangan atau kram otot
sukar/susah nak tidur
Perasaan berdebar2
Eczema-penyakit kulit
Rapuh kuku
Sakit Sendi
Tekanan darah tinggi
Gigi reput
Paras Kolestrol timggi
Kebas-kebas kaki dan tangan
Rheumatiod arthritis
Rickets

Mengikut kajian pengambilan kalsium adalah paling baik jika diambil bersama dengan dengan magnesium. Penyerapan kalsium akan jadi paling baik dengan kehadiran magnesium. Kekurangan magnesium memberi kesan kepada kemampuan tubuh mengawal penggunaan kalsium. Pengambilan kalsium dan magnesium yang tidak seimbang juga boleh menyebabkan penyakit batu karang.


Cubalah Ostematrix Shaklee hari ini..Rasai perbezaannya..





OSTEMATRIX SHAKLEE

Kalsium

Ramai yang memandang remeh tentang pengambilan kalsium. Kalsium hakikatnya bukan sahaja penting ketika hamil malah snagat diperlukan ketika menyusukan bayi. Hal ini kerana pada 3 bulan yang pertama, bayi bergantung sepenuhnya pada susuibu. Kalsium diperlukan untuk menghasilkan susu. Oleh yang demikian, tambahan 1000mg kalsium diperlukan. Jadi sangat digalakkan jika si ibu meminum sekurang-kurangnya 500ml susu [ kaedah paling senang sukat] atau apa-apa produk tenusu bagi memenuhi keperluan kalsium. sekiranya anda mengambil supplement kalsium, pastikan ianya mengandungi magnesium serta vitamin D agar penyerapan yang baik berlaku dalam badan. Kalsium tablet yang tidak mengandungi kandungan magnesium mahupun vitamin D boleh memberi risiko batu karang di dalam buah pinggang.

Jika anda mula mendapat simptom di bwh jgn tunggu lagi masih belum terlambat...

1.Anda yang mengandung, menyusukan anak dan yang pernah melahirkan anak
2. Anda yang mempunyai masalah allergy pengambilan bahan2 tenusu seperti
susu.
3.Anda Sakit kepala yang teruk dan berhari-hari.
4.Anda yang sedang menjalani fisioterapi.
5.Anda mempunyai masalah pecah2 di telapak kaki dan rekahan di tumit kaki.
6.Anda mengalami PMS yang sangat teruk sehingga terpaksa mengambil pil
penahan sakit setiap kali datang bulan.
7.Anda mempunyai masalah kesihatan yang berkaitan dengan darah.
8.Anda selalu mengalami sakit2 kaki, sakit2 sendi, sakit di bahagian tulang
belakang, sejuk2 badan, rasa bisa di tapak kaki, kebas atau terasa seperti kaki
dicucuk2 dengan jarum.
9.Anda mudah keletihan dan tidur yang kurang membuatkan golongan ini
mudah letih dan sukar untuk bangun tidur.
Cubalah Ostematrix Shaklee! anda akan rasa perbezaannya!!!!


TESTIMONI DARI GENG SHAKLEE GBS

Iena Gie
Salam semua..nak share lagi pasal Ostematrix..lagi2 si Oste ni..mcm dah bercinta plak ngan Oste ni hehe..haritu sronok citer pasal oste ni sbb baby senang melawas n smp hari ni baby mmg dah jadi rutin selang 2 hari dah melawas..syukur sngt..harini nak kongsi lagi pasal husband plak..dah seminggu bg husband try Oste ni..tmpt keje jauh jd ulang2 alik g keje lbh kurg 3 jam [ni salu pg2 kul 5 dah bertolak g keje]..ptg kul 7-8mlm baru smp rumah..pastu skang sibuk pasal training bola salu mengadu sakit belakang n lutut,pastu sakit gusi n gigi dah tetap dah, dari dulu pasal kuat sngt merokok..tp mlm td husband tel bgtau sejak2 mkn Oste ni..gusi dah x sakit, gigi plak dah ketat [ni sbb husband salu bgtau gigi dia salu goyang2 mcm longgar gitu..tp smlm mkn kambing bakar..mmg Best!! dia pun terkejut sbb bole mkn daging, sblm ni takut mkn daging sbb gigi x kuat nak gigit..aduhai suamiku mcm2 penyakit hehehe]..pastu siap bgtau dah bole main bola 40minit x kuar padang..salu main 5minit dah kuar padang [ni sbb x tahan lutut sakit]..pagi2 bangun x sakit belakang pastu mmg bdn pun cergas je spanjang hari [kalo tak salu tghari mst dah ngantuk]..ni husband siap pesan lagi 'yang nnt order lg ye Oste ni'..hehe..mmg TERBAIK OSTEMATRIX!!.. tq kak Nadia Khamis

Credit:oldtraffords.com



Untuk pertanyaan atau konsultansi percuma boleh hubungi saya melalui:
FB:Raihan's Shaklee
Sms/call:017-2549388
Email:ct_nusrat@yahoo.com


No comments :