Projek Buat Cheese Cake Sekeluarga
Projek Buat Cheese Cake
Assalamualaikum....happy weekend...
Harini out topic share projek buat cheese cake bersama 3 beranak..hehe....seronok 1st time berganding bahu..apa yang penting kerjasama! yeah!
So juz nak share resepi cheese cake yang mudah di cari..so kat sini nak share cik qaireen yang excited sama-sama nak buat kek actually memang atas request dia. Ni kat bawah beberapa aksi cik qaireen konon-konon lah kan...hehe..enjoy...
Cik Qaireen pukul telur |
Ni dia telur |
Mula-mula masukkan gula |
Ok kita masukkan dalam loyang ye |
Taraa..dah siap..qaireen minum susu dulu ye |
Resepi Cheese Cake
Bahannya:
250g cream cheese( TATURA CHEESE)
400 ml susu segar
100 g mentega
100 g tepung gandum
100 gram gula halus
4 biji telur saiz A
1st esen vanila
Cara-caranya:
1. Masukkan susu segar dalam periuk. Masukkan cream cheese sehingga cair
sambil sentiasa dikacau menggunakan hand whisk. Masukkan pula
mentega ,kacau lagi sehingga cair,padamkan api dan ketepikan.
2. Asingkan putih telur dan kuning telur, pukul putih telur bersama gula halus
sehingga menjadi meringue. Meringue ialah adunan putih telur dan gula betul2
ringan (ia tak jatuh apabila mangkuk cuba diterbalikkan)
3. Di dalam bekas lain yang lebih besar,pukul kuning telur hingga kembang dan
masukkan adunan cheese tadi, kacau seketika. Ayakkan tepung sedikit demi
sedikit dan pukul lagi. Pastikan adunan tidak berketul -kacau menggunakan hand
whisk dengan perlahan
4. Akhir sekali campurkan merigue ke dalam adunan tadi dan
esen vanila gunakan cara kaup balik supaya adunan rata(boleh juga
menggunakan hand whisk tapi gaul dengan perlahan2)
5. Sapu acuan kek dengan mentega dan taburkan tepung disekelillingnya.
Masukkan adunan kek di dalam acuan. Pastikan oven sudah dipanaskan
sebelum membakar kek
6. Bakar pada suhu 160'c guna api ATAS BAWAH selama 50 min-sehingga
btul2 masak dn menggunakan kaedah bain marie(loyang kek diletakkan di
atas loyang yang berisi air panas ketika dibakar) - Lina pg bako suhu 150'C
8. Hias ikut kreativiti sendiri atau dimakan begitu sahaja.
9. Biarkan selama 10minit kek di dalam loyang barulah dikeluarkan supaya
tepinya regang dn senang dikeluarkan dn dapatlah tepi2 kek yg licin gitu
10. Simpan didlm peti sejuk dulu lg enak dimkn time keknya sejuk...
So selamat mencuba pada semua. Daku ni suka yang simple dan bahan mudah dicari. Rata-rata cari kt AEON je...next projek nak buat kek lain pulak la..seronok sangat buat aktiviti sekeluarga.
Comments